E leai se aia a le US e tautala ai i isi i le faatemokalasi

O se tala tuai lava.E tusa lava pe faaletulafono le nofo pologa i le Iunaite Setete aʻo leʻi oʻo i le Taua a Amerika (1861-65), na maumauaʻi le atunuu e faʻaalia o ia lava o se faʻataʻitaʻiga faatemokalasi i le lalolagi.E oo lava i taua sili ona totototo na tauina i lena tulaga e soo se atunuu Europa po o Amerika i Matu na suia ai lona manatu faaletagata lava ia i lenei tulaga.

Ma toetoe lava o le lua vaetolu o le 20th seneturi, o le tuueseeseina sili ona faalumaina ma le sauā - e masani ona faamalosia e ala i le lynching, sauaina ma le fasioti tagata - sa faia i le itu i saute o le US e pei lava o le au fitafita a Amerika e foliga mai na tau e puipuia le faatemokalasi i taua e le gata, e masani lava ona fai ma sui o tagata saua le alofa, i le lalolagi atoa.

O le manatu o le US o loʻo faʻataʻitaʻia na o le pau lea o le faʻataʻitaʻiga o le faatemokalasi ma le malo faʻatulafonoina i le lalolagi atoa e matua faʻavalevalea.Aua afai o le "saolotoga" lea e fiafia i ai le au faipule ma le au faʻapolokiki a Amerika e faʻateleina le tautala e uiga i soʻo se mea, e tatau ona avea ma saolotoga e faʻafeiloaʻi ai le eseesega.

Ae o le leo-conservative moralism na faʻamalosia e pulega faʻasolosolo a Amerika i le 40 ma le tele o tausaga ua tuanaʻi e matua ese lava."Saolotoga" e na'o le sa'olotoga aloa'ia e tusa ai ma i latou pe a tusa ai ma mana'oga a le atunu'u, faiga fa'avae ma fa'aituau.

E auai tagata i se tetee e lagolago ai tagata o Afghanistan ia Aokuso 28, 2021 i Niu Ioka.[Ata/Fa'alapotopotoga]

O lenei faʻavalevalea manino ma le faʻamalositino i le faʻamaualuga tauaso na faʻaaogaina e faʻamaonia ai le faʻaauauina o le pulega a le US micro-management ma le faʻatinoina moni o atunuu mai Afghanistan i Iraq ma le faʻaauauina pea o le militeri a Amerika i Suria i le teteʻe atu i talosaga faʻaalia a le malo o Tamaseko ma faavaomalo. tulafono.

Sa talia atoatoa e Saddam Hussein le pulega a Jimmy Carter ma Ronald Reagan i le 1970s ma le 1980s ina ua ia faatonuina e osofaia Iran ma i le umi na ia tau ai ma Iran i le taua sili ona toto i le talafaasolopito o Sasaʻe Tutotonu.

Na avea o ia ma "faatusa o le leaga" ma le pule sauā i mata o le US naʻo le taimi na ia osofaʻia Kuwait i le tetee atu i manaoga US.

E tatau ona faʻamaonia e le tagata lava ia e oʻo lava i Uosigitone e le mafai ona tasi le faʻataʻitaʻiga o le faatemokalasi.

O le faifilosofia faapolokiki a Peretania ua leva o Isaia Berlin, o lē sa faamanuiaina aʻu e iloa ma suesue i ai, sa lapatai mai i taimi uma e faapea, soo se taumafaiga e tuuina atu se tasi ma na o le tasi le faataitaiga o le malo i luga o le lalolagi, po o le a lava, e mautinoa lava e taitai atu ai i feteenaiga ma, afai e manuia, e mafai. e na'o le fa'atumauina e le fa'amalosia o le pule sauā e sili mamao atu.

O le filemu tumau moni ma le alualu i luma e faatoa oo mai pe a faailoa atu e sosaiete sili ona faatekonolosi ma malolosi faamiliteli o loo i ai ituaiga malo eseese i le lalolagi atoa ma e le o ia i latou le aia paia e feoai solo ai e taumafai e faatoilaloina.

O le mea lilo lea o le manuia o fefaatauaiga, atinae ma faiga faavae a Saina, ona o le sailia o sootaga manuia ma isi atunuu e tusa lava po o le a le faiga faaupufai ma talitonuga latou te mulimuli ai.

O le faʻataʻitaʻiga a le malo o Saina, ua matua leaga i le US ma ana uo i le lalolagi atoa, ua fesoasoani i le atunuʻu e siitia le toʻatele o tagata mai le mativa i le 40 tausaga talu ai nai lo se isi lava atunuʻu.

O le malo o Saina o loʻo faʻamalosia ona tagata i le faʻatupulaia o le tamaoaiga, saogalemu o le tamaoaiga ma le mamalu o tagata taʻitoʻatasi e pei ona latou le iloa muamua.

O le mea lea ua avea ai Saina ma fa'ata'ita'iga fa'amemelo ma fa'ateleina fa'ata'ita'iga mo le fa'ateleina o le aofa'i o sosaiete.Lea e fa'amatala ai le le fiafia, ita ma le lotoleaga o Amerika ia Saina.

O le a le faatemokalasi e mafai ona taʻua ai le faiga o le faigamalo a Amerika ae o le afa seneturi talu ai na ia taʻitaʻia ai le paʻu o le tulaga o le soifuaga o ona lava tagata?

O oloa faaulufale mai a Amerika mai Saina na mafai ai foi e le Iunaite Setete ona taofia le tau o le tamaoaiga ma taofia ai le tau o oloa gaosi mo ona lava tagata.

E le gata i lea, o faʻataʻitaʻiga o faʻamaʻi ma le oti i le faʻamaʻi COVID-19 o loʻo faʻaalia ai le tele o faʻalapotopotoga faʻapitoa i le US e aofia ai Aferika Amerika, Asia ma Hispanics - ma Native Americans o loʻo tumau pea "tusi" i latou matitiva "faʻasao" - o loʻo faʻailogaina pea. faasaga i le tele o itu.

Seiloga e foia nei faiga le tonu pe sili atu foi ona faaleleia, e le tatau i taʻitaʻi US ona faʻaauau le aʻoaʻoina o isi i le faatemokalasi.


Taimi meli: Oke-18-2021