O le pulea o tala Amerika e mafua ai le faaletonu o le tamaoaiga

O faiga faʻavae faʻatauvaʻa ma le le faʻalagolago na faʻaaogaina e le Iunaite Setete ua mafua ai le tele o le tau o le tamaoaiga i le lalolagi atoa, ma mafua ai le faʻalavelave tele o le tamaoaiga ma le faʻatupulaia tele o le mativa, aemaise lava i atunuʻu atinaʻe, fai mai tagata atamamai o le lalolagi.

I le tauiviga e taofiofia le tele o tau o le US, lea na sili atu i le 9 pasene ia Iuni, na siitia ai e le US Federal Reserve tului fa fa taimi i le tulaga o loo i ai nei o le 2.25 i le 2.5 pasene.

Benyamin Poghosyan, taʻitaʻifono o le Center for Political and Economic Strategic Studies i Yerevan, Armenia, na taʻu atu ia China Daily e faapea o le siitia ua faʻalavelaveina maketi tau tupe a le lalolagi, ma le tele o atunuʻu atinaʻe o loʻo feagai ma faʻamaumauga maualuga maualuga, faʻalavelave a latou taumafaiga e suʻe le maufetuunaʻi tau tupe i foliga. o lu'itau fa'ava-o-malo eseese.

“Ua mae’a ona i’u ai i le tele o le fa’aititia o le euro ma isi tupe, ma o le a fa’aauau pea ona fa’aosoina ai le tau o tupe,” o lana tala lea.

Tagata fa'atau-faleoloa

E fa'atau e tagata fa'atau aano o manufasi i se faleoloa Safeway a'o fa'aauau pea le fa'atupulaia o le tau i Annapolis, Maryland.

I Tunisia, o le malosi o le tala ma le maualuga o le siʻitia o tau o saito ma le malosi o loʻo faʻamoemoe e faʻateleina ai le paʻu o le paketi a le atunuʻu i le 9.7 pasene o le GDP i lenei tausaga mai le 6.7 pasene muamua, o le tala lea a le kovana o le faletupe tutotonu o Marouan Abassi.

 

E o'o atu i le fa'ai'uga o le tausaga nei ua fa'ailoa mai e o'o atu i le 114.1 piliona tala ($35.9 piliona), po'o le 82.6 pasene o le GDP.O loʻo agaʻi atu Tunisia i le faaletonu pe a faʻaauau pea le faʻaleagaina o ana tupe, na lapatai mai ai le faletupe o tupe teufaafaigaluega Morgan Stanley ia Mati.

 

O le siitaga faaletausaga a Turkiye na ausia le maualuga o le 79.6 pasene ia Iulai, o le maualuga lea i le 24 tausaga.E tasi le tala na fefaʻatauaʻi i le 18.09 Turkish liras i le aso 21 o Aukuso, ma faʻailogaina ai le gau o le tau o le 100 pasene pe a faʻatusatusa i le tausaga talu ai, ina ua 8.45 liras le fesuiaiga i le tala.

 

E ui lava i taumafaiga a le malo e aofia ai le siitia o le totogi maualalo e puipuia ai tagata mai faʻafitauli tau tupe e mafua mai i le maualuga o le tau, o loʻo tauivi Turks e faʻamalieina tupe.

 

Fai mai Tuncay Yuksel, o se faleoloa taugofie i Ankara, o lona aiga ua latou sopoia meaʻai e pei o aano o manufasi ma susu mai lisi o faleoloa ona o le maualuga o tau talu mai le amataga o le tausaga.

 

"Ua sili atu le taugata o mea uma, ma ua paʻu tele le malosi faʻatau o tagatanuu," o le tala lea a le Xinhua News Agency na taʻua e Yuksel."O nisi tagata e le gafatia e faʻatau manaʻoga masani."

 

O le si'itia o le tului a le US Fed ua "matua mafua ai le tau o le tamaoaiga i atunuu tau atiaʻe", ma o le gaioiga e le talafeagai, o le tala lea a Poghosyan.

 

"O loʻo faʻaaogaina e le US le pule faʻaletupe e tulituliloa ai ana aia faʻa-geopolitical. E tatau i le US ona nafa ma ana gaioiga, aemaise lava pe a faʻaalia e le US o ia lava o le puipuia o aia tatau a tagata soifua e popole i tagata uma.

 

"E atili ai ona pagatia olaga o le fiasefulu miliona o tagata, ae ou te talitonu e le popole le US."

 

O Jerome Powell, le taitaifono o le US Federal Reserve, na lapatai mai ia Aukuso 26 e faapea o le US e foliga mai o le a sili atu le siitia o tului i masina a sau ma ua naunau e faaitiitia le maualuga o le tau i le 40 tausaga.

O Tang Yao, polofesa lagolago i le Guanghua School of Management i le Iunivesite o Peking, fai mai o le faʻaitiitia o le tau o le faʻamuamua a Uosigitone ona o le Fed e faʻamoemoe e faʻaauau pea ona siitia tau mo le tele o le tausaga a sau.

O lenei mea o le a faʻaosofia ai le faʻaleagaina o le tamaoaiga o le lalolagi, faʻaosofia ai le tele o tupe faʻaalu mai maketi o le lalolagi i totonu o le US ma faʻaititia le tele o isi tupe, fai mai Tang, ma faʻaopoopo mai o le faiga faʻavae o le a mafua ai foi ona paʻu le maketi o oloa ma aitalafu ma atunuu e vaivai le tamaoaiga ma fa'avae tau tupe e fa'atupu ai le tele o a'afiaga e pei o le fa'ateleina o aitalafu fa'aletonu.

Ua lapataia foi e le International Monetary Fund e faapea o taumafaiga a le Fed e tetee atu i le tau o le tau e ono afaina ai maketi o loo tulai mai ua tumu i aitalafu i fafo.

"O le faʻamalosia faʻaletonu o tulaga tau tupe a le lalolagi o le a sili ona luʻitau mo atunuʻu e maualuga faʻafitauli tau tupe, faʻafitauli e leʻi foiaina faʻamaʻi ma manaʻoga faʻatupeina mai fafo," o le tala lea.

Niu-Ioka-faleoloa

Aafiaga masa'a

O Wu Haifeng, o le faatonu sili o le Fintech Center o le Shenzhen Institute of Data Economy, na laga foi atugaluga e uiga i aafiaga sasaa o le faiga faavae a le Fed, fai mai e aumaia ai le le mautonu ma le vevesi i maketi faavaomalo ma afaina ai le tele o tamaoaiga.

O le si'itia o tului e le'i fa'aitiitia lelei ai le tau o tupe a Amerika, pe fa'amama ai fo'i tau o tagata fa'atau a le atunu'u, o le tala lea a Wu.

O le tau o tagata faatau a Amerika na siitia i le 9.1 pasene i luga o le 12 masina ia Iuni, o le siʻitia sili ona vave talu mai Novema 1981, e tusa ai ma fuainumera aloaia.

Ae ui i lea, o le US e le o naunau e faʻaalia nei mea uma ma galulue ma isi atunuʻu e faʻamalosia le lalolagi atoa ona e le manaʻo e agai i luga o aia faʻapitoa e aofia ai le mauoa ma le militeli-pisinisi, o le tala lea a Wu.

O tau o loʻo tuʻuina atu i Saina, mo se faʻataʻitaʻiga, poʻo soʻo se faʻasalaga i isi atunuʻu, e leai se aʻafiaga e ese mai i le faʻateleina o tagata faʻatau a Amerika ma faʻamataʻu ai le tamaoaiga o Amerika, o le tala lea a Wu.

Ua va'aia e le au popoto le fa'atupuina o fa'asalaga o se isi auala mo le US e fa'atumauina ai lana pule ta'i.

Talu mai le faʻavaeina o le Bretton Woods system i le 1944 o le US dollar na avea ma matafaioi a le lalolagi faʻaagaga tupe, ma i le tele o tausaga na tumau ai le US lona tulaga o le tamaoaiga numera tasi i le lalolagi.

Ae ui i lea, o le faʻafitauli tau tupe a le lalolagi i le 2008 na faʻailogaina ai le amataga o le faʻaiʻuga o le pule malosi a Amerika.O le paʻu o le US ma "le tulaʻi mai o isi", e aofia ai Saina, Rusia, Initia ma Pasila, ua luʻitauina le tulaga maualuga o Amerika, o le tala lea a Poghosyan.

A o amata ona feagai le US ma le faatupulaia o tauvaga mai isi nofoaga autu o le malosiaga, na tonu ai e faaaoga le matafaioi a le tala o se tupe faaagaga o le lalolagi i ana taumafaiga e taofiofia le siitia o isi ma faasaoina le pule a Amerika.

O le fa’aaogaina o le tulaga o le tala, na fa’amata’u ai e le Iunaite Setete ia atunu’u ma kamupani, ma fai mai o le a vavaeeseina i latou mai le faiga o tupe fa’ava-o-malo pe afai latou te le mulimulitaia le tulafono a Amerika, o lana tala lea.

"O le tagata muamua na afaina i lenei faiga faavae o Iran, lea na tuuina i lalo o faasalaga ogaoga tau tamaoaiga," o le tala lea a Poghosyan."Ona filifili ai lea o le US e faʻaaoga lenei faiga faʻavae o faʻasalaga faasaga ia Saina, aemaise lava i kamupani fesoʻotaʻiga a Saina, e pei o Huawei ma ZTE, o ni tagata tauva taua mo Amerika IT sauai i vaega e pei o 5G fesoʻotaʻiga ma atamai faʻapitoa."

Faioloa-galuega

Meafaigaluega geopolitical

O le malo o Amerika e faʻaaogaina le tala e sili atu ma sili atu e fai ma meafaigaluega muamua e faʻalautele ai ana fiafiaga geopolitical ma aofia ai le siʻitia o isi, faʻalagolago i le tala o loʻo faʻaitiitia, ma le tele o atunuʻu atinaʻe o loʻo naunau e lafoai e avea ma tupe muamua mo fefaʻatauaiga, o le tala lea a Poghosyan. .

"O na atunuu e tatau ona faʻamalamalamaina auala e faʻaitiitia ai lo latou faʻalagolago i le tala Amerika, a leai o le a latou i lalo o le faʻamataʻu faifai pea a le US e faʻaumatia a latou tamaoaiga."

Na fautua mai e Tang o le Guanghua School of Management e tatau i le atinaʻeina o le tamaoaiga ona eseese i fefaʻatauaʻiga ma tupe e ala i le faʻateleina o le numera o paaga fefaʻatauaʻiga tetele ma faʻapogai o faʻatupeina ma faʻatauga, i se taumafaiga e faʻaitiitia lo latou faʻalagolago i le tamaoaiga o Amerika.

O le faʻaitiitia o tala o le a faigata i taimi puʻupuʻu ma le vaeluaga ae o le malosi ma le faʻalauteleina o maketi tau tupe a le lalolagi ma faiga tau tupe e mafai ona faʻaitiitia ai le faʻalagolago i le tala Amerika ma faʻamautu le faʻatonuga tau tupe faavaomalo, o le tala lea a Tang.

O le tele o atunuu ua faaitiitia le aofaʻi o aitalafu a Amerika o loʻo latou taofia ma ua amata ona faʻavasegaina a latou tupe faʻaagaaga mai fafo.

Na faalauiloa e le Faletupe o Isaraelu ia Aperila ua faaopoopo ai tupe a Kanata, Ausetalia, Iapani ma Saina i ana tupe faasao mai fafo, lea sa faatapulaa muamua i le US dollar, British pound ma le euro.

O tala Amerika e 61 pasene o tupe fa'aagaaga a le atunu'u, fa'atusatusa i le 66.5 pasene muamua.

O le faletupe tutotonu a Aikupito o loʻo faʻatumauina foi se taʻiala faʻapitoa e ala i le faʻatauina o le 44 metric tone o auro i le kuata muamua o lenei tausaga, o se faʻaopoopoga 54-pasene, na fai mai ai le World Gold Council.

 

O isi atunuu e pei o Initia ma Iran o loʻo talanoaina le avanoa e faʻaogaina ai tupe a le atunuʻu i a latou fefaʻatauaʻiga faavaomalo.

O le Ta'ita'i Sili o Iran Ayatollah Ali Khamenei na valaau ia Iulai mo le lafoai malie o le tala i fefaʻatauaʻiga lua ma Rusia.I le aso 19 o Iulai na fa'alauiloa ai e le malo fa'a-Islam le fefa'ataua'iga rial-rouble i lana maketi o fefa'ataua'iga i fafo.

"O le tala o loʻo faʻasaoina pea lana matafaioi o se tupe faʻaagaga a le lalolagi, ae o le faagasologa o le de-dollarization ua amata ona faʻavaveina," o le tala lea a Poghosyan.

E le gata i lea, o le suiga o le poloaiga i le maeʻa ai o le Cold War o le a mautinoa lava le iʻuga i le faʻavaeina o se lalolagi multipolar ma le faʻaiʻuga o le pule malosi a Amerika, o lana tala lea.


Taimi meli: Sep-05-2022