Ua tu'ua'ia e ta'ita'i o Europa le 'sabotage' a Rusia ina ua mae'a fa'alavelave fa'afuase'i i Nord Stream

O atunuu Europa i le Aso Lua na taufetuli e suʻesuʻe liki e leʻi faʻamatalaina i paipa kesi e lua a Rusia Nord Stream o loʻo tafe i lalo o le Baltic Sea e latalata i Suetena ma Tenimaka.

O nofoaga fua i Suetena na faʻamauina le malosi o paʻu i lalo o le sami i le eria lava e tasi o le sami e pei o le kesi lea na tupu i le North Stream 1 ma 2 pipelines i le Aso Gafua, televise Suetena (SVT) lipotia i le Aso Lua.E tusa ai ma le SVT, o le pa muamua na faʻamauina i le 2:03 i le taeao i le lotoifale (00:03 GMT) i le Aso Gafua ma le lona lua i le 7:04 pm (17:04 GMT) i le afiafi o le Aso Gafua.

"E leai se masalosalo o nei mea na pa," Bjorn Lund, faiaoga i seismology i le Swedish National Seismic Network (SNSN), na taʻua e le SVT i le Aso Lua. luga."O se tasi o mea pāpā na iai lona malosi e 2.3 i le fua Richter, e talitutusa ma se mafuiʻe vaaia, ma sa faamauina e 30 nofoaga e fua ai fua i Suetena i saute.

Ua manatu le malo o Tenimaka o le paipa kesi o le Nord Stream o loʻo tafe "faiga faʻapitoa," o le tala lea a le Palemia Mette Frederiksen iinei i le Aso Lua."O le iloiloga manino a pulega o nei gaioiga ma le loto i ai. E le o se faʻalavelave faʻafuaseʻi," o le tala lea a Frederiksen i le au tusitala.

pisinisi

Na taʻua e le pule o le Komisi o Europa Ursula von der Leyen i le Aso Lua, o le tafe mai o paipa i le Nord Stream na mafua mai i le sabotage, ma lapatai mai e uiga i le "tali sili ona malosi" pe a osofaʻia atinaʻe malosi a Europa."Na talanoa ia (Primi Tenimaka Mette) Frederiksen i luga o le sabotage action Nordstream," o le tala lea a von der Leyen i luga o le Twitter, ma faʻaopoopo mai e sili ona taua i le taimi nei le suʻesuʻeina o mea na tutupu ina ia maua ai le manino atoatoa i "mea na tutupu ma pe aisea."

 

reuteres

I Moscow, na taʻu atu e le failauga a Kremlin Dmitry Peskov i le au tusitala, "E leai se filifiliga e mafai ona taofiofia i le taimi nei."

Fai mai taʻitaʻi Europa i le Aso Lua latou te talitonu o faʻalavelave faʻafuaseʻi e lua na faʻaleagaina ai paipa na fausia e ave ai le kesi faanatura a Rusia i Europa na faia ma le loto i ai, ma na tuʻuaia e nisi o tagata ofisa le Kremlin, ma fai mai o le faʻalavelave na faʻamoemoeina o se taufaamatau i le konetineta.

O le faʻaleagaina e leʻi i ai se aafiaga vave i sapalai malosi a Europa.Na tipi ese e Rusia le tafe i le amataga o lenei masina, ma o atunuu Europa na taumafai e fausia ni teu oloa ma faʻamautinoa isi punaoa malosi aʻo leʻi oʻo i lena.Ae o le mea na tupu e foliga mai o le a faʻailogaina ai se faʻaiʻuga mulimuli i le North Stream pipeline projects, o se taumafaiga e sili atu ma le lua sefulu tausaga na faʻalolotoina ai le faʻalagolago o Europa i le kesi faanatura a Rusia - ma o le tele o tagata ofisa ua fai mai o se mea sese tele.


Taimi meli: Oke-25-2022