O faitioga a le BRI o loʻo tatagi lemu i Sri Lanka

Sri Lanka

O atina'e fa'ateleina le fa'atuputeleina o lo'o tu'uina atu ai le totogi i le mailei aitalafu a Beijing, fai mai le au su'esu'e

O poloketi na faia i lalo o le Belt and Road Initiative ua fuafuaina e Saina ua siitia ai le atinaʻeina o le tamaoaiga o Sri Lanka, ma o lo latou manuia na totogi i faʻamatalaga sese e faapea o le fesoasoani o loʻo maileia atunuu i le tele o aitalafu, o le tala lea a le au suʻesuʻe.

E ese mai i le tala o loʻo faʻasalalau e le au faitio a Beijing e uiga i le mea e taʻua o le mailei aitalafu, o le fesoasoani a Saina ua avea ma avetaʻavale mo le alualu i luma o le tamaoaiga o atunuu o loʻo auai i le BRI, o le tala lea a le au suʻesuʻe.I Sri Lanka, o le Colombo Port City ma le Hambantota Port poloketi, faʻapea foʻi ma le fausiaina o le Southern Expressway, o loʻo i ai i totonu o galuega tetele e fesoʻotaʻi ma le polokalame faʻaleleia atili.

O le Colombo Port na tu'uina lona 22 i le fa'avasegaina o taulaga i lenei tausaga.Na faʻaalia ai le 6 pasene le faʻatupulaia o le tele o uta o loʻo taulimaina, i se faʻamaumauga 7.25 miliona luasefulu-futu-tutusa iunite i le 2021, na taʻua e le aufaasālalau le Sri Lanka Ports Authority e pei ona fai mai i le Aso Gafua.

Na taʻu atu e le pule o le pulega o uafu, Prasantha Jayamanna, i le Daily FT, o se nusipepa a Sri Lanka, o le faateleina o le gaioiga o se faʻamalosia, ma o le Peresetene Gotabaya Rajapaksa na fai mai na te manaʻo e ulufale le uafu i le 15 pito i luga i le lalolagi i le 2025.

O Colombo Port City o lo'o fa'amoemoeina e avea ma nofoaga muamua, fa'atau oloa ma pisinisi i Asia i Saute, fa'atasi ai ma le China Harbour Engineering Company o lo'o fa'atinoina galuega, e aofia ai ma se motu fa'afoma'i.

"O lenei fanua toe maua mai e maua ai e Sri Lanka le avanoa e toe tusia ai le faafanua ma fausia ai se aai o le lalolagi-vasega tulaga ma galuega ma tauva ma Dubai po o Sigapoa," Saliya Wickramasuriya, o se sui o le Colombo Port City Economic Commission, taʻu atu i le aufaasālalau.

Manuia tele

Ae mo le uafu i Hambantota, o lona latalata i ala tetele o le sami o lona uiga o se itu lelei tele mo le galuega.

Ua faafetaia e le Palemia Sri Lanka Mahinda Rajapaksa ia Saina "mo lana lagolago umi ma le tele mo le atinaʻeina o le tamaoaiga ma agafesootai a le atunuu".

Faatasi ai ma le atunuu o loo taumafai e toe faaleleia mai aafiaga o le faamaʻi, ua toe fai mai foi le au faitio o Saina o loo faanofoa Sri Lanka i nonogatupe taugata, ma o nisi ua faaigoaina ia galuega fesoasoani a Saina o elefane papaʻe.

Sirimal Abeyratne, o se polofesa o le tamaoaiga i le Iunivesite o Colombo, na taʻu atu ia China Daily e faapea o Sri Lanka na tatalaina lana maketi maketi i tupe teufaafaigaluega mai fafo i le 2007, ma e tusa o le taimi lava lea na amata ai nonogatupe faapisinisi, "e leai se mea e fai i nonogatupe a Saina".

O Saina na maua le 10 pasene o le $35 piliona o aitalafu a le motu i fafo ia Aperila 2021, e tusa ai ma faamaumauga mai le Matagaluega o Punaoa i fafo a Sri Lanka, ma Iapani foi e tusa ma le 10 pasene.O Saina o le lona fa o le tele o nonogatupe a Sri Lanka, i tua atu o maketi tau tupe faavaomalo, le Faletupe o Asia ma Iapani.

O le mea moni e faapea o Saina ua taʻua i totonu o le au faitio 'aitalafu tala o loʻo faʻaalia ai le tulaga o loʻo latou taumafai e faʻaleagaina ai Saina ma BRI poloketi i le itulagi o Asia ma le Pasefika, o le tala lea a Wang Peng, o se tagata suʻesuʻe i le Center for American Studies ma Zhejiang International Studies Iunivesite.

E tusa ai ma le Faletupe o le Lalolagi ma le International Monetary Fund, o se atunuu e sili atu i le tulaga lamatia pe afai o ana aitalafu i fafo e sili atu i le 40 pasene o oloa faʻalotoifale.

"O le malosi o Sri Lanka e atiaʻe e avea o se faʻalapotopotoga faʻaitulagi ma se vaʻa faʻatau e selesele ai penefiti BRI na matua faʻamaonia," Samitha Hettige, o se faufautua i le National Education Commission o Sri Lanka, na tusia i se faʻamatalaga i Ceylon Today.


Taimi meli: Mati-18-2022