Saienitisi na fesoasoani e tau le SARS fesoasoani ile taua ole COVID-19

s

Cheng Jing

O Cheng Jing, o se saienitisi o lana 'au na atiina ae le uluai DNA "chip" a Saina e iloa ai le SARS 17 tausaga talu ai, o loʻo saofagā tele i le taua faasaga i le COVID-19.

I lalo ifo o le tasi le vaiaso, na ia taʻitaʻia se 'au e atiaʻe se pusa e mafai ona maua i le taimi e tasi faʻamaʻi manava manava, e aofia ai le COVID-19, ma faʻafetaui manaoga faʻanatinati mo suʻesuʻega falemaʻi.

Na soifua mai i le 1963, o Cheng, le peresetene o le kamupani bioscience a le Setete CapitalBio Corp, o se sui i le National People's Congress ma le aʻoga o le Chinese Academy of Engineering.

I le aso 31 o Ianuari, na maua ai e Cheng se telefoni mai ia Zhong Nanshan, o se tagata tomai faapitoa i le manava o le manava, e uiga i mataupu fou o le coronavirus pneumonia, e tusa ai ma se lipoti a le Science and Technology Daily.

Na taʻu atu e Zhong ia te ia e uiga i faigata i falemaʻi e uiga i suʻega nucleic acid.

O faʻailoga ole COVID-19 ma le fulū e tutusa, lea ua sili atu ai le taua o suʻega saʻo.

O le fa'ailoa vave o le siama ina ia mafai ai ona fa'aesea tagata mama'i mo nisi togafitiga ma fa'aitiitia fa'ama'i e taua tele mo le puleaina o le fa'ama'i.

O le mea moni, ua uma ona faʻatuina e Cheng se 'au e suʻesuʻe suʻega i le tala fou coronavirus ae na te leʻi mauaina se telefoni mai ia Zhong.

I le amataga lava, na taʻitaʻia e Cheng le 'au mai le Iunivesite o Tsinghua ma le kamupani e nonofo i le fale suesue i le ao ma le po, ma faʻaaoga atoatoa minute uma e atiaʻe ai le DNA chip fou ma masini suʻega.

E masani ona maua e Cheng ni saimini vave mo le 'aiga o le afiafi i lena taimi.Na ia aumaia lana ato i aso uma e sauni ai e alu i le “taua” i isi aai.

"E lua vaiaso na matou faia ai le DNA chips mo le SARS i le 2003. O le taimi lea, na matou faʻaaluina i lalo ifo o le vaiaso," o le tala lea a Cheng.

"A aunoa ma le tamaoaiga o le poto masani na matou faʻaputuina i tausaga ua tuanaʻi ma le lagolago faifaipea mai le atunuʻu mo lenei vaega, e le mafai ona matou faʻamaeʻaina le misiona i se taimi vave."

O le pu na faʻaaogaina e suʻe ai le SARS virus e manaʻomia le ono itula e maua ai faʻaiʻuga.I le taimi nei, o le chip fou a le kamupani e mafai ona suʻeina 19 faʻamaʻi manava i le taimi e tasi i totonu o le tasi ma le afa itula.

E ui lava ua faapuupuuina e le 'au le taimi mo suʻesuʻega ma le atinaʻeina o le masini ma suʻega masini, e leʻi faʻafaigofieina le faʻatagaina ma e leʻi faʻaititia le saʻo.

Na faʻafesoʻotaʻi e Cheng falemaʻi e fa mo suʻega faʻapitoa, ae o le tulaga faʻapitoa e tolu.

"Ua sili atu lo matou toʻa nai lo le taimi mulimuli, o loʻo feagai ma faʻamaʻi," o le tala lea a Cheng."A faʻatusatusa i le 2003, o la matou suʻesuʻega lelei, tulaga lelei o oloa ma gaosiga gafatia ua faʻaleleia uma."

I le aso 22 o Fepuari, o le pusa na fausia e le 'au na faʻamaonia e le National Medical Products Administration ma faʻaaoga vave i le laina pito i luma.

I le aso 2 o Mati, na asiasia ai e le Peresetene Xi Jinping Beijing mo le puleaina o faamai ma le puipuiga faasaienisi.Na tuʻuina atu e Cheng se lipoti e 20-minute i le faʻaogaina o le tekonolosi fou i le puipuia o faʻamaʻi ma le ausiaina o suʻesuʻega o pusa e iloa ai siama.

Na faavaeina i le 2000, o le lala autu a le CapitalBio Corp CapitalBio Technology sa i le Beijing Economic-Technological Development Area, poo Beijing E-Town.

E tusa ma le 30 kamupani i totonu o le eria na auai saʻo i le taua faasaga i le faʻamaʻi e ala i le atinaʻeina ma le gaosiga o fale e pei o masini manava, masini e aoina ai toto, masini faʻamamaina toto, CT scan ma vailaʻau.

I le taimi o sauniga e lua o lenei tausaga, na fautua mai ai Cheng e faʻavaveina e le atunuʻu le faʻavaeina o le fesoʻotaʻiga atamai i luga o faʻamaʻi pipisi tele, lea e mafai ona vave faʻafeiloaʻi faʻamatalaga e uiga i faʻamaʻi ma gasegase i pulega.


Taimi meli: Iuni-12-2020